Mladá Boleslav - Obsah purinů v potravinách
Mladá Boleslav -
Dna je velmi nepříjemné onemocnění, s kterým se potýká stále více lidí. Jedná se o chronické onemocnění, kdy se ve tkáních tvoří zvýšené množství kyseliny močové. V případě dny trpí zejména ledviny a klouby. Lidé, kteří trpí tímto onemocněním si musí dát pozor na obsah purinů v potravinách. Puriny jsou součástí dědičné informace buněk a vyskytují se prakticky ve všech potravinách. Obsah purinů v potravinách je však různý a proto může člověk příjem purinů ovlivnit. Je tedy důležité znát hodnoty purinů jednotlivých živočišných a rostlinných produktů. Jedině takovým způsobem můžete obsah purinů v potravinách snížit.
Kde je větší obsah purinů v potravinách
Rostlinné potraviny disponují menším počtem jader a proto je v nich logicky méně purinů. Obsah purinů v potravinách živočišného původu je však vyšší, protože obsahují vyšší počet jader. Každý člověk má v krvi kyselinu močovou. Ta vzniká jako přirozený koncový produkt při odbourávání purinů v těle. Oobsah purinů v potravinách souvisí s tvorbou kyseliny močové. Ta se však vytváří také z purinů, které produkuje tělo při odbourávání buněk. Pokud snížíte obsah purinů v potravinách, Váš zdravotní stav se zlepší.
Konkrétní obsah purinů v potravinách
Jistě Vás zajímá, jak lze velmi efektivně snížit obsah purinů v potravinách. Je tedy třeba vědět, které potraviny obsahují více purinů. Obsah purinů v potravinách živočišného původu je mnohem větší, než rostlinného původu. Ve vepřovém či telecím mase je dokonce 48 mg purinů na 100 g masa. To však není nic v porovnání s vnitřnostmi. Obsah purinů v potravinách, které v sobě zahrnují vnitřnosti je opravdu extrémní. Telecí brzlík obsahuje až 400 mg purinů na 100 gramů brzlíku. Pokud chcete obsah purinů v potravinách snížit, začněte konzumovat mléko, vejce, brambory či ovoce, kde je obsah purinů minimální. Lidé trpící dnou by měli svůj jídelníček upravit tak, aby v něm bylo purinů co nejméně.
Zobrazeno 0-0 inzerátů z 0